“Kulit Dagu Bercantum Leher”- Adik ini Sengsara Selepas Badan Disambar Api

Petikan ini diambil dari akaun facebook Qila Rosli yang mana menunjukkan sebuah gamba dan video keperitan ataupun kesengsaraan yang dialami olej seorang kanak-kanak kecil kerana disambar api.

Video adik ini ada di hujung cerita

Allahu 😭

Aku menulis dalam keadaan yang agak sebak. Sebak di dada melihat seorang kanak2 kecil menderita menanggung sakit nya selama hampir 7 bulan.

Adik nie disambar api akibat main pelita di tepi rumah semasa ketiadaan ibunya dirumah. Ketika api merebak ke badannya dia meronta2 memanggil kakaknya yang sedang mandi. Dengan sepantas kilat kakak menjirus air ke badan adiknya ini.

Betapa sedihnya hati melihat keadaan adik nie. Kalau nk dukung kena hati2, silap cara boleh tersiat kulit. Tak boleh mendongak sebab kulit bawah dagu dah tercantum dengan kulit leher. Thats why mulut dia sentiasa ternganga.

Omg !! so sad 😭

Adik dah menjalani beberapa operation untuk tampal2 kulit yang banyak terjejas dengan api and dalam masa terdekat adik nie sekali lagi akan menjalani operation dekat HKL untuk putuskan bahagian bersambung tu sebab bila budak makin membesar kulit akan menegang so adik nie akan meraung kesakitan. Yang diceritakan nie dalam bahasa kampung laa yek sebab tak pandai nak cerita dalam bahasa saintis. Haha.

Btw, kos untuk adik buat operation almost 39k tapi jumlah yang terkumpul belum cukup hanya ada 30k sahaja tapi ibu nya merayu dekat doktor untuk buat operation nie secepatnyaa. Yelahh ibu mana yang sanggup tengok anaknya menderita kan ?

For those yang nak memberi atau menyalurkan sedikit sumbangan :
Nama mangsa : zulfykha ridzwan
06105 29 00019606 1 (BSN)
Zarifah bakri

Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Jangan kita menuding jari salahkan orang tuanya. Tiada apa yang mereka harapkan selain doa dari orang ramai. Berdoalah supaya urusan operation adik nie dipermudahkan.

#projekamal#themuasjerantutclub

Bismillahirohmanirohim … Puan Zarifah Bakri (Kak Long) Adik ni bernama Zulfykha Ridzwan berasal dari Kota Gelangi 1, Jerantut Pahang . Ya allah .. budak berusia 5 tahun ditimpa dugaan sebegini 😭😭 raya tahun lepas adik ni terkena api ketika bermain sekitar pelita di halaman rumahnya .. hampir seluruh bhgian dpn bdn nya terkena api .. allahuuu. Tk dpt bayangkn perasaan sakit y teramat sgt y adik ni rasa ketika itu … costing adik ni mencecah hampir RM39k … mmg ikotkn harga sebenarnya RM38,600 .. tp kami genap kn kepada RM39k sekali perbelanjaan kaklong ke kuala lumpur .. sebab ape ? Sbb adik ni akan masuk wad 30hb (selasa) di HKL selama sebulan lebih utk rawatan memisahkan antara kulit2 tercantum tu tapi akak ni hanya ada RM30k buat masa nii .. adik ni da byk kali mengadu dia sakit sbb dia makin besar .. kulit2 dia smua tegang😢 sblom ni ada org buat berita tntg adik ni . Tp tu tahun lepas.. sudah beberapa bulan yg leps. Mungkin masa tu costing adik ni tk smpai mencecah tahap ni sebab masa tu adik ni tk tercantum kulit2 tu lagi. Doktor pon tk sngka keadaan jdi mcm nii …. Kak longg…. Kami tk dpt byangkan bagaimana rasa kaklong 😢 Mungkin kehadiran Team kami ke rmh kaklong tk seberapa sgt kami salurkan 😢 tapi kak long insyallah selepas kami post kn video ni . Harap sgt ad hamba2 allah dapat salurkn sedikit sumbangan kepada kaklong 😢 tk dpt bgi byk . RM1 pon bermakna bgi kaklong utk rawatan adik zulfykha 💜 ⬇ acc BSN kak long 06105 29 00019606 1 (ZARIFAH BAKRI) kepada sesiapa yg menanyakan alamat kak long bole terus pm sy yaa. Sy tk bole public kan alamat kaklong .. harap fhm .. thankyou semua y baca dan prihatin tntg adik ni💜❤💜 #projekamal #themuasjerantutclub

Posted by Qila Rosli on Saturday, 27 January 2018

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*