Wattana ‘memaafkan’ ular sawa ini atas alasan ‘naluri semulajadi’. Siapa Wattana?

SANGKAAN seorang petani bahawa dua ekor ayam jantannya hilang salah kerana ia sebenarnya telah ditelan seekor ular sawa berukuran 15 kaki panjang.

Nut Wattana yang menetap di Pathum Thani, Thailand bangun pagi dan menyedari dua ayamnya tiada.

Dia pada mulanya menyangka haiwan peliharaannya itu mungkin terlepas lari tetapi terkejut apabila melihat seekor ular sawa tergantung di bumbung dengan benjolan besar di bahagian perutnya.

Dia meminta bantuan penyelamat untuk cuba menyelamatkan ayam tersebut daripada terus dibaham ular sawa itu.

-fotoViralPress

Dan rakaman ular dengan perut terbonjol itu menunjukkan bagaimana reptilia maut ini perlahan-lahan memuntahkan mangsa.

Rakaman video menunjukkan penyelamat meletakkan ular sawa tersebut di atas tanah dan dengan menggunakan batang logam, mereka memaksa ular itu untuk mengeluarkan ayam jantan yang dibahamnya.

Dengan mulutnya yang ternganga luas dan gigi yang tajam dapat dilihat, kaki ayam jantan dikeluarkan sedikit demi sedikit dari mulutnya.

Perlahan-lahan, badan ular mula berkontraksi dan beberapa minit kemudian lebih banyak bahagian ayam yang sudah tidak bernyawa itu dikeluarkan.

 

Diselaputi lendir, badan berbulu ayam tersebut mula tergelincir keluar apabila ular sawa tersebut mundur dan akhirnya melepaskan kepalanya.

Wattana berkata seekor lagi ayamnya juga ditemui mati di kawasan berhampiran apabila kedua-duanya hilang pada 27 Disember.

 

“Saya tidak mendengar bunyi dua ayam ini di pagi hari jadi pergi mencarinya.

“Saya nampak ular sawa itu telah makan salah seekor ayam saya yang kedua-duanya berharga kira-kira 30,000 baht (¬£690).

“Saya tidak dapat menyelamatkan kedua-duanya yang merupakan kegemaran saya. Nasib baik saya ada banyak lagi ayam dan ayam jantan.

“Saya maafkan ular itu kerana ia adalah naluri semulajadinya.”

 

Wattana ‘memaafkan’ ular sawa ini atas alasan ‘naluri semulajadi’. -fotoViralPress

Ular psawa biasanya mengambil masa kira-kira dua minggu untuk mencerna ayam jantan bersaiz itu dan boleh bertahan beberapa minggu tanpa makanan lain jika tidak diganggu.

Tetapi ular sawa ini perlu mencari makanan lain selepas ia terpaksa memuntahkan semula ayam jantan tersebut.

Apabila ia dikeluarkan, para penangkap ular profesional memberi sedikit masa untuk pulih.

Ia kemudian dibungkus dan dibawa ke hutan untuk dibebaskan. -mirror

Sourced Mstar

Cubaan ular sawa telan ayam ketiga gagal

BATU KURAU – Walaupun telah menelan dua ekor ayam, seekor ular sawa masih mahu makan seekor lagi ayam, namun tidak kesampaian.

Dalam kejadian di Jalan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), Batu 20, kira-kira jam 10.24 malam semalam telah didengari oleh penghuni rumah terbabit.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Batu Kurau, Nadzri Yusof berkata, difahamkan penghuni terbabit tiba-tiba mendengar bunyi bising di kawasan reban ayam miliknya.

Menurutnya, kerana bimbang berlaku sesuatu yang tidak diingini, penghuni berkenaan kemudiannya bergegas keluar menuju ke reban ayam.

“Ketika ini penghuni berkenaan ternampak seekor ular sawa sedang berlingkar di bahagian alang atap reban terbabit untuk menangkap seekor lagi ayam.

“Namun usaha binatang berkenaan tidak kesampaian apabila sepasukan anggota tiba di lokasi kejadian,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam perkembangan berkaitan, sebaik tiba di lokasi kejadian, anggota bertindak menangkap ular sepanjang 3.9 meter itu menggunakan peralatan khas dan memasukkannya ke dalam sangkar khas.

“Ular berkenaan kemudiannya diserahkan kepada Jabatan Perhilitan untuk tindakan selanjutnya dan operasi selesai kira-kira jam 11.08 malam,” katanya.

Sourced SinarOnline

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*