TIPS BERGUNA WEI…6 FUNGSI APLIKASI WHATSAPP NI RAMAI YANG TAK TAHU, TAPI SANGAT MEMBANTU!

6 Fungsi Aplikasi WhatsApp Ni Ramai Yang Tak Tahu, Tapi Sangat Membantu!

Penggunaan WhatsApp boleh dikatakan sebagai aplikasi WAJIB yang mesti ada bagi sesiapa yang memiliki telefon pintar. WhatsApp merupakan cara paling mudah dan jimat untuk berkomunikasi dengan orang lain dengan cara menghantar mesej, video, gambar, audio dan sebagainya. Malah, WhatsApp juga ‘meriah’ dengan pelbagai jenis grup bagi memudahkan lagi urusan untuk berhubung.

Sebenarnya, fungsi WhatsApp bukan sekadar ini sahaja. Ada 6 fungsi cara nak guna aplikasi WhatsApp yang masih ramai tak tahu. Jom belajar trik ini.

#1. Invisible
Jika tak suka orang nampak ketika online, atau nak sembunyikan status ‘last seen’ guna cara ini:

Android: Menu > Settings > Account > Privacy.
iOS: > Settings > Privacy

Dengan cara ini, anda tetap boleh ‘online’, tetapi orang tak nampak kehadiran anda online.

#2. Highlight Mesej
Nak bagi orang nampak dan lebih jelas dengan apa yang kita nak sampaikan, bukan hanya dengan emoticon sahaja. Tapi boleh juga buat cara ini;

Kalau italics, letak underscore _ sebelum dan selepas perkataan _text_ .
Kalau nak bold. Letak * sebelum dan selepas perkataan *text*
Kalau nak strikethrough type, letak twiddles sebelum dan selepas perkataan ~message~.

#3. Nak Spam Mesej atau Broadcast Mesej
Tak semestinya kena buat WhatsApp group kalau nak sampaikan mesej. Sebenarnya boleh je hantar sekali banyak mesej kat personal WhatsApp diorang.Contohnya seperti ini;

#4. Macam mana nak tahu kalau dah kena blocked ?

1.Orang tu tak ada profile picture.
2.Tak boleh nampak bila dia online atau last seen.
3.Semua mesej yang dihantar akan ada satu tick je.
4.Bila buat whatsapp group tapi tak boleh invite orang tu.

Hah cuba check contact chat, pernah tak kena blocked?

#5. Mana nak cari balik mesej yang penting ?
Selalunya dekat WhatsApp group ada beratus mesej yang dihantar dan kadangkala ada benda penting yang perlu diambil perhatian.Kalau nak scroll satu persatu mesej-mesej tersebut memang makan masa dan biasanya susah nak jumpa semula.Cara mudah nak atasi masalah ini,starred kan je mesej tu. Tekan kat text tu lama, sampai dia keluar pop out. Then click simbol star. Mudah kan!

#6.Elak ‘Storage Capacity’ Cepat Penuh
Hah, ni trik yang paling bagus bagi sesiapa yang ada memori smartphone yang sikit.Sebab kebiasaannya jika tak buat setting ini, WhatsApp akan muat turun semua media yang dihantar secara automatik. Tak kira lah ia diperlukan atau tidak. Ia akan membuatkan memori phone cepat penuh. Dengan ikut trik ini, anda sebenarnya boleh memilih jenis media yang anda mahukan sahaja.

Anda boleh turn off media autosave dengan cara ini;

Android: Settings > Data Usage
iOS: > Settings > Data and Storage Usage > Media

Selamat Mencuba!

Sumber: Brightside

BACA LAGI…

Tip Nak Elak Bahang Panas Dalam Kereta Jika Parking Dibawah Panas Terik.

Parkir kat sekitar Kuala Lumpur ni memang agak limited. Lagi-lagi parkir berbumbung. Kalau ada pun parkir jenis terbuka. Masalahnya parkir tempat macam tu panas pulak kereta. Bila masuk dalam kereta je mesti kena buka tingkap dan aircorn seluar luas alam.

Korang pun mesti selalu buat macam ni kan? Ni ada satu tip untuk korang yang selalu parkir kereta di tempat panas dah terbuka. Boleh kurangkan udara panas di dalam walaupun di tinggalkan seharian di tengah panas.

Tips Untuk Elak Kereta Bahang Walaupun Dibiar Parking Waktu Panas terik

Sewaktu parking, pastikan flap air cond dibuka.

Tidak susah mana pun, cuma perlu menekan satu butang sahaja, Sewaktu memandu pastikan korang tutup flap air cond kereta. Ini berfungsi agar perudaraan kereta beredar di dalam kereta sahaja dan mengekalkan udara yang sejuk dan nyaman sepanjang pemanduan.

Sekiranya anda mahu meletakkan kereta anda di kawasan tidak berbumbung ketika cuaca panas, jangan ditutup flap air cond itu, sebaliknya, biarkan sahaja ianya terbuka.

Tujuannya untuk menggalakkan ventilation agar udara panas tidak terperap dalam kereta agar udara keluar masuk dan mengekalkan kereta kurang panas. Jadi tidak perlu nak turunkan cermin kereta untuk ventilation. Ini bertujuan agar udara keluar masuk dan mengekalkan kereta kurang panas.

Tidak perlu nak turunkan cermin kereta untuk ventilation. Bahaya kalau orang cungkil melalui cermin untuk nak curi kereta kan. Yelah malangkan tak berbau.

Sumber: Rilekslah.com

Sharing is caring!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*